Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dieta o niskim indeksie glikemicznym: wskazania, zasady, lista produktów

Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym nie są skomplikowane i mogą pomóc w utracie nadmiaru kilogramów i ustabilizowaniu „skaczącego” poziomu cukru we krwi. Na czym dokładnie polega ten plan dietetyczny? Oto najważniejsze informacje w pigułce!

Czym jest indeks glikemiczny?

Pod pojęciem jak indeks glikemiczny (IG) kryje się wskaźnik, który służy do oceny wpływu produktów spożywczych na poziom glukozy (cukru) we krwi. Wartości IG są prezentowane na skali od 0 do 100.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to taka dieta, w której dominują produkty o niskim IG, czyli te, które nie powodują znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi, a tym samym wyrzutu dużej ilości insuliny.

Program dietetyczny oparty na niskim IG polecany jest dla:
– osób ze stanami przedcukrzycowymi
– osób z insulinoopornością
– osób z cukrzycą typu II
– sportowców
– osób odchudzających się

Niski indeks glikemiczny – lista produktów

Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, które mają IG mniejsze niż 50. Produkty o średnim IG mają wskaźnik na poziomie od 50 do 70, a o wysokim – od 70 do 100. Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna bazować na produktach z niskim IG, lecz może też zawierać dodatek tych o IG średnim i wysokim.

Lista produktów o niskim indeksie glikemicznym:
– owoce: jabłka, cytrusy, brzoskwinie, śliwki, maliny, truskawki, czereśnie
– warzywa: kapusta, sałata, szpinak, ogórek, brokuły, kalafior, papryka, pomidory, rzodkiewka, marchewka
– strączki: fasolka szparagowa, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola
– nabiał: mleko, jogurt naturalny, chudy ser
– produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż brązowy, dziki, parboiled
– orzechy, nasiona

Jak ułożyć dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna bazować na 4-5 posiłkach dziennie i jej podstawą powinny być produkty o niskim IG. Powinna zawierać głównie warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste. Jako źródła białka zaleca się dobrej jakości mięsa, ryby i jaja. Tłuszcze powinny być roślinne. Należy też ograniczyć spożycie cukru i soli.

W ułożeniu diety o niskim IG może pomóc także dietetyk online, który przygotuje indywidualny plan żywieniowy.

Leave a Comment